Unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti, scriitorul rus, laureat al premiului Nobel pentru Literatură, Alexandr Soljeniţîn s-a stins din viaţă .
Viaţa lui Alexandr Soljeniţîn a fost marcată de anii petrecuţi în lagărul de muncă, din Siberia, de lupta permanentă pentru supravieţuire, de ororile perioadei staliniste. În anul 1970 a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură, neavând însă permisiunea de a părăsi Uniunea Sovietică pentru a i se înmâna importanta distincţie. Soljeniţîn a fost fără îndoială unul dintre cei mai de seamă scriitori ruşi, volumul său „Arhipelagul Gulag” fiind considerat drept una dintre cele mai importante scrieri politice ale secolului XX. El a fost un scriitor extrem de prolific, lucrând câte 12 ore pe zi, aceasta până la o vârstă înaintată.
Alexandr Soljeniţîn s-a născut în anul 1918 la Kislodovsk, în nordul Caucazului. Familia sa a pierdut tot ce avea în urma colectivizării forţate, Soljeniţîn crescând în sărăcie. Din fragedă tinereţe a fost un socialist convins. A studiat matematica şi fizica şi s-a înrolat în armată în 1941, după invazia trupelor hitleriste în Rusia. Fiind un mare admirator al lui Lenin, s-a distanţat de Stalin, la adresa căruia a făcut câteva afirmaţii critice într-o scrisoare. În urma acestei scrisori, care era destinată de fapt unui prieten, Soljeniţîn a fost arestat, anchetat cu brutalitate în temniţele KGB-ului din Ljublianka şi în final internat în lagărele de muncă din Siberia. După moartea lui Stalin, i s-a fixat domiciliu forţat într-un sat caucazian. Abia trei ani mai târziu i s-a permis să se stabilească la Rjasan, la 200 de km de Moscova. În era Hruşciov Soljeniţîn reuşeşte să publice „O zi din viaţa lui Ivan Denisovici”, o povestire care descrie viaţa dintr-un lagăr de muncă forţată din perspectiva unui ţăran. Aceste destăinuiri vor sta la baza romanului de mai târziu, care a avea să-l facă celebru – „Arhipelagul Gulag”.
Venirea la putere a lui Brejnev a însemant totodată recăderea lui Soljeniţîn în dizgraţie. Scrierile sale „Arhipelagul Gulag”, „Primul cerc” şi „Pavilionul canceroşilor” erau publicate în occident. În 1974 scriitorul disident a fost din nou arestat şi la scurt timp expulzat, retrăgânu-i-se cetăţenia sovietică. În Germania, la Köln, a fost găzduit o vreme de prietenul său, scriitorul Heinrich Böll, pentru a se stabili apoi în Statele Unite şi Canada.
Abia Mihail Gorbaciov i-a redat cetăţenia în august 1990 şi i-a adresat invitaţia să revină în ţară. Soljeniţîn s-a întors în 1994, continuând să scrie şi să rămânând un observator critic al realităţii înconjurătoare.
No comments:
Post a Comment